Om mig

Mitt namn är Ebba Andersson och jag är en elitsatsande längdskidåkare. Jag är född i Delsbo och uppvuxen i Sollefteå, dit jag flyttade tillsammans med min familj vid 3 års ålder. Sollefteå är en liten stad i mellersta Norrland, där jag trivdes väldigt bra under min uppväxt och fortsatt gör, även om jag valde att flytta till Östersund för några år sedan. Jag var då helt enkelt intresserad av en liten förändring i mitt liv och i min satsning mot att bli en ännu bättre skidåkare och numera har Östersund blivit hemma för mig, precis som Sollefteå fortsättningsvis är.

Varför det blev just längdskidor för min del beror på att jag fastnade för själva tävlingsmomentet. Det är fortfarande en anledning till att jag idag lägger ner så mycket tid och energi på att bli så bra som möjligt i min idrott. Med åren har jag även upptäckt den komplexitet som den här idrotten har, för längdskidor är en idrott som bland annat kräver uthållighet, styrka, teknik, taktik och snabbhet, vilket bidrar till att det alltid finns nya utmaningar runt hörnet. Idag skulle jag säga att det är det som driver mig - viljan och nyfikenheten av att se hur fort jag till slut kan ta mig fram i skidspåret. 

Hittills i min karriär har det tagit mig till några världsmästerskap och två olympiska spel. Jag har under de mästerskapen lyckats vunnit två individuella VM guld och utöver det ytterligare 6 VM-medaljer.  Från mina två OS har jag kommit hem med stafett-medaljer, men ännu ingen indiviuduell OS-medalj. Det är en dröm och samtidigt ett mål som jag fortsatt har, vilket ger mig vidare motivation till att fortsätta jobba mot att nå mina mål och drömmar!


Hoppas att ni vill hänga med på den resan på ett eller annat sätt! // Ebba